NÅR KÆRLIGHED KOSTER

I dag møder mange par hinanden på nettet, men det er ikke kun kærlighed, folk søger på datingsider. Der er nemlig kommet et nyt marked for svindel. Kærlighedssvindel. Lotte er én af de mange danskere, der er blevet manipuleret til at sende penge til én, der viste sig at være en anden.

Af Amalie Dinesen og Nicoline Winther

Lotte sætter sig i stuen og tænder for computeren. Blæseren fra maskinen spytter luft ud i en lind strøm med lyd på. Den er langsom og gammel. Hun henter en kop kaffe, nu er computeren klar. 

Fra start er snakken gået. En enkelt besked blev hurtigt til tyve om dagen. Spørgsmål om det helt små, hvad hun har fået til aftensmad, og hvordan det var på arbejdet, til de større spørgsmål om familie og drømme for fremtiden. Hun bliver nødt til at møde ham. Den newzealandske mand med mørkt hår og brune øjne. Hun skal finde ud af, om der er kemi. Kærlighed? 

Hun må hjælpe ham, så hun kan møde ham. Han bor på et skib, fordi han arbejder på et stort vindmølleprojekt i Øresund. Men han er kommet i økonomiske problemer, og det har sat en stopper for Lottes besøg på skibet. Hun føler, at hun er nødt til at hjælpe ham, selvom hun i starten var i tvivl. 

Kiwi har flere gange spurgt, om han måtte låne penge af hende. Hver gang har hun afvist. Men nu har han sørget for et lånebevis fra en advokat, der sikrer, at hun får sine penge tilbage. 

Hun har kigget formalia igennem flere gange, og der virker til at være styr på det. Hvorfor skulle der ikke også være det? Hun taster den lange bitcoin-kode med cifre og bogstaver ind på computeren. 40.900 kroner. 


Kærlighedssvindel

Kærlighed er nøje beskrevet i alt fra filosofi til litteratur og forskning. Men kærligheden kan være dyr – især når det handler om at date på internettet.  

I 2020 havde 600.000 danskere en profil på en datingside eller datingapp. Det er dog ikke alle, der leder efter kærligheden, når de zapper rundt på datingsider. I stedet leder de efter personer, som de kan svindle for penge. Beløbene spænder fra små hundrede kroner til flere tusinde. I 2021 blev der forsøgt snydt for 64,6 millioner kroner i Danmark, et beløb der er tre gange så stort som i 2020. 

I over tyve år har Lotte datet i håbet om at finde den store kærlighed. Hun har været på kaffedates og gåture med mange mænd, men endnu ikke med den helt rigtige. Hendes sidste længerevarende forhold ligger godt ti år tilbage, og det varede cirka et års tid. 

Selvom hun ikke fik børn og den klassiske kernefamilie, er det ikke en sorg for hende. 

Men hun mangler en at dele hverdagen med. Derfor oprettede Lotte en bruger på Facebook-dating for halvandet år siden. Her kan man synes godt om hinandens profiler, chatte sammen og lære hinanden at kende. 


DET FØRSTE MØDE

På væggene i stuen hænger fotografier fra Lottes rejser til Mellemøsten og USA. Der er ungdomsbilleder, fra da hun gik på højskole og rejste. Det var her, hun fandt ud af, at livet for hende handler om at rejse. I sin ungdom var hun au pair i USA i et år hos en familie, hun stadig taler med i dag. Hendes yndlingsdestination er New York, som hun har besøgt mange gange. 

Lotte er en kvinde i start halvtredserne. Hun er vokset op i en almindelig kernefamilie med mor, far og lillebror, indtil hun som 12-årig mister sin far. 
Hun nyder at bruge sin tid sammen med sine bekendte og tætte veninder. Hun har altid et smil på læberne og slår ofte en stor latter op. Men hun vil også betegne sig selv som kritisk. Hun er god til at spotte, hvis en konkurrence er falsk – og har flere gange afværget veninder fra fup-forsøg på de sociale medier. 

Hverdagen og arbejdet som børnehavepædagog er godt, men der mangler noget. Kærligheden. Jagten på kærligheden har ikke altid været lige vellykket for Lotte. Danske mænd kan være svære at tale med, som om du skal hive ordene ud af dem, synes hun. Så da Lotte i april 2021 får en notifikation fra en newzealandsk mand, der har liket hende på det online dating-medie Facebook-dating, bliver hun fascineret af den udenlandske charme.

En jævnaldrende mand med gylden hud og flotte øjne kigger på hende. Han er flot, det er der ingen tvivl om for Lotte. Hun klikker videre på profilen, mon han bor i Danmark? Hun er nemlig ikke fan af langdistanceforhold. De skal helst kunne mødes og se hinanden i øjnene. Opleve kemien. Kiwi arbejder som projektleder på et vindmølleprojekt i Danmark. Han bor på Frederiksberg. Han har danske rødder. Lotte liker Kiwi tilbage. 


Do you want to visit me? 

Kiwi og Lotte begynder at chatte frem og tilbage. For at lære ham bedre at kende, sender hun ham 13 spørgsmål. Han svarer, at han er vild med at rejse, han elsker pasta og asiatisk mad, og så læser han kærlighedsromaner af Nicholas Sparks. 

De har fælles interesser. Kiwi fortæller, at han gerne vil til Peru. Lotte har aldrig været i Peru, men hun har en stor drøm om at rejse dertil og opleve kulturen. Det kunne de gøre sammen en dag, taler de om. De har også fælles drømme. Han leder, ligesom Lotte, efter én, han kan dele hverdagen med.

Da Lotte fortæller Kiwi om sin familie og farens død, åbner han op og fortæller, at han har mistet sin mor til kræft, da han var i tyverne, og sin far i en trafikulykke, da han var femten år. 

Han kalder hende sunflower, og hun kalder ham Kiwi. De har skrevet sammen i fire dage, hvor de dag for dag er kommet tættere på hinanden. Så skriver han. 

Hun vil gerne mødes, men egentlig helst som hun plejer med en kop kaffe og en gåtur. Det kan ikke lade sig gøre. Kiwi arbejder lige nu på et vindmølleprojektet i Øresund, så han bor på et stor krydstogt-lignende skib, for at han og resten af besætningen ikke skal sejles ind til land hver dag. 

Kiwi sender et link, der leder Lotte ind på en hjemmeside, der beskriver projektet med vindmøllerne og har billeder af skibet. Det er her han bor – dog under dækket. Skibet har kahytter med havudsigt, og man kan få god mad og luksus. Det ser lækkert ud, synes Lotte. Hvis hun satser og besøger ham, kan hun leje sig ind i en af kahytterne hen over weekenden. 

Næste dag sidder Lotte sammen med sin kollega på arbejdet. ”Tør du godt at tage derud?”, spørger kollegaen, da Lotte viser billederne. Det kan hun ikke se, hvorfor hun ikke skulle. Hvad er det værste, der kan ske? At der ikke er kemi? Så må hun læse en god bog og kalde det en oplevelse. 

Billetten for weekenden koster 1100 euro, næsten 8000 kroner. Det er mange penge, men hvis hun skal finde ud af, om det skal være de to, må hun betale. Hun er klar på at tage en chance og prøve noget nyt. Hun sender overførslen afsted til det firma, der ejer skibet. 

Lotte er spændt. Det har krævet en del planlægning at finde tid i hendes travle kalender, men weekenden om tre uger er fri, så tager hun afsted og møder Kiwi. 


Det første møde 

Lotte finder sin kuffert frem, hvad skal man pakke til en weekenddate? En flot kjole, badetøj, en bog og strikketøjet skal i hvert fald med. I mailen fra firmaet skriver de, at hun vil blive samlet op ved Bella Centeret og kørt til havnen. Skibet må ligge et sted ude i Øresund, men hvordan hun kommer derud, ved hun ikke. 

Da hun ankommer, undrer hun sig over, hvor de vil samle hende op, og hvor de vil køre hende hen. Det irriterer hende, at der ikke er styr på detaljerne. Det har hun altid selv, når hun rejser på egen hånd.  

En mail tikker ind. Aflyst. Turen er blevet aflyst, skriver firmaet, hun mangler en sundhedsforsikring. Det virker absurd, hun er jo dansk statsborger, så hun har jo en almindelig sygeforsikring? Nu er Lotte endnu mere irriteret og træt af, at detaljerne ikke er på plads.  

På vej hjem i toget skriver hun en mail til firmaet, at hun ikke forstår, hvorfor hun behøver en sundhedsforsikring. 

De svarer, at forsikringen er en form for depositum, til hvis der skulle ske hende noget, imens hun er på skibet. 

2000 euro koster forsikringen, og pengene skal betales i kryptovalutaen bitcoin. Hun får pengene tilbage, hvis der ikke sker hende noget, skriver firmaet. De forklarer, at de skal have en ekstra sundhedsforsikring for besøgende på skibet, da de er en schweizisk ejet virksomhed. Selvom det virker underligt, kan Lotte godt se rationalet i en forsikring, når det ikke er et dansk firma, der ejer skibet. 

Bitcoins er ikke noget Lotte har stor forstand på, men da der jo er mange lande, der handler med dem, studser hun ikke yderligere over det.


ROSER OG KÆRLIGHED

Det er tirsdag eftermiddag, og Lotte har fået fri fra arbejde i børnehaven. De sidste tyve minutter er sneglet sig afsted. Bevidstheden om beskederne, som muligvis er tikket ind siden frokost, er kørt rundt i hovedet på hende. I garderoben tjekker hun mobilen. 


Hver dag tikker der nye beskeder og kærlige ord ind fra Kiwi. 

I starten var det næsten lidt for meget, synes Lotte, men vi danskere er måske bare ikke så vant til store ord og romantik på den høje klinge. 

Hun tager først toget og cykler derefter fra stationen og hjem til lejligheden. Ved hendes hoveddør står en stor buket røde roser og en æske chokolade. Et kort er vedlagt. 

I wish I could turn back the clock. I’d find you sooner and love you longer. – KIWI, står der. 

Om aftenen chatter de.


Det første lån

Et par dage senere fortæller Kiwi, at han er kommet i økonomiske problemer, da hans konto er blevet spærret af banken med mistanke om svindel. Lottes planlagte tur ud på skibet for at besøge ham i den kommende weekend er derfor blevet aflyst igen. 

Hun er uforstående, men Kiwi forklarer, at virksomheden som ejer skibet, har besluttet, at han ikke må få besøg, før hans økonomiske situation er løst. 

Forsigtigt spørger han, om hun kan hjælpe ham med et lån. Hun afviser. Hvis en fremmed mand på gaden spurgte hende om penge, ville hun jo også sige nej. Man giver ikke bare penge væk til folk, man ikke kender. 

Hver dag presser Kiwi mere og mere på for at kunne låne nogle penge af Lotte. Han vil så gerne møde hende, og det er kun muligt, hvis der kommer styr på hans økonomi. 

Hun vil også gerne møde ham, så hun kan få afklaret, om de har kemi. 

Han videresender mails fra sin bank, hvori der står, at hans konto er spærret, og at den kun kan åbnes ved fysisk fremmøde i banken i Frankfurt. Virksomheden, han er ansat af, nægter ham udgang fra skibet. Da hans konto er spærret, kan han ikke betale for de nødvendige materialer, han skal bruge til vindmøllerne.

Da Kiwi tilbyder at få lavet et lånebevis, der sikrer, at Lotte får sine penge tilbage, indvilger hun i at sende ham nogle penge. Lånebeviset er et dokument underskrevet af både Lotte, Kiwi og en advokat, der beviser, at Kiwi låner et pengebeløb af Lotte, som hun får tilbage en specifik dato. 

Med en varm kop kaffe i hånden sætter hun sig ned. Computerens blæsere udsender en konstant summen. 

Kiwi har sendt Lotte en mail med link til Copenhagen Bitcoin, en dansk virksomhed, som man kan købe bitcoin af. De ringer til hende, inden købet er gået igennem, for at fortælle, at der er meget svindel med bitcoin i omløb, da pengene er svære at spore. Hun sender dem en kopi af lånebeviset, og de godkender derefter transaktionen. 

Nu kan hun forhåbentligt få besøgt ham på skibet og én gang for alle få afklaret, om der er kemi eller ej. Hun indtaster den lange kode med cifre og bogstaver. 40.900 kroner. Sendt.

Ifølge filosof ved Aarhus Universitet Anne Marie Pahuus er vi i forelskelsen villig til at løbe en risiko for det eventyr, der venter os. Kærlighed er et sted, hvor vi drømmer, og hvor længsel kan få frit løb. 

Når vi er forelsket, træffer vi valg, der ud ad til og nogle gange for os selv kan virke irrationelle. Vi kan miste vores sunde fornuft. Det gør, at flere og flere bliver manipuleret af svindleres søde ord, ikke fordi de er naive, men fordi de er forelsket i idéen om, at det er ægte følelser. 

Lotte var en af dem, der troede, at hun var et skridt tættere på den store kærlighed. 


SKUFFELSEN

Det er blevet juni. Lotte står endnu en gang uden for Bella Centerets reception og venter på at blive samlet op, da lyden fra en ny mail kan høres fra mobilen i tasken. Hun sætter rullekufferten ned og finder telefonen frem. 

Dear Lotte 

Your reservation has been put on hold due to the recent financial challenges going on with the Technician you wish to visit. 

Det er løgn, tænker hun. Turen er blevet aflyst. For tredje gang. 

Hun skriver til Kiwi, men hører ikke fra ham i et par timer. Om aftenen ringer han. Han er ked af det, men han må ikke få besøg på skibet, før der er helt styr på økonomien. Pengene hun sendte sidst, var ikke nok. 

Han forklarer hende, hvor nemt det er for hende at hjælpe ham. Han skal nok sørge for et nyt lånebevis. Denne gang overfører hun 58.200 kroner. Et par dage senere spørger han igen, og hun sender yderligere 55.000 kroner.

Selvom det er mange penge, er Lotte sikker på, at hun får dem igen. Lånebeviserne er jo underskrevet af en advokat. Men det er ikke nemt for Lotte. Hun er presset over, at hun skal hjælpe ham økonomisk og over, at de ikke har mødt hinanden endnu. Hun vil gerne gøre det for dem, men hun er også bange for, at det i sidste ende ikke er det værd. 

Hun er stresset over det konstante pres fra Kiwi. Han bliver ved med at vil have mere og mere. Men nu har hun investeret både sine penge og sine følelser i det, så hun bliver nødt til at følge forholdet til dørs. Hun skal møde ham. 

De aftaler en ny dato for et besøg på skibet, og denne gang forsikrer han Lotte om, at det nok skal lykkedes dem at mødes. 


Lånet 

Kiwi er glad for, at Lotte vil låne ham penge, men de rækker ikke helt langt nok, så han har brug for flere. Lotte har ikke flere, opsparingen er tom. Hun kontakter sin bank og spørger, om hun kan tage et forbrugslån, så hun kan hjælpe sin ven. Banken afviser anmodningen, da pengene ikke skal bruges på hende selv. Hun er desperat og stresset. Hun vil jo egentlig ikke tage et lån, men hvis hun have sine penge tilbage, er der ingen anden udvej. 

Kiwi sender et link til Facitbank, så hun kan tage et lån hos dem. 

Hun låner 66.000 kroner, som skal betales tilbage over ni år. Det skal nok gå, for om nogle uger får hun alle sine penge tilbage, som de har aftalt, og som hun har krav på. Det er endda skrevet ind i lånebeviserne, at hun skal have pengene i slutningen af juli. 

Kiwi presser på for flere penge, og hun låner ham dem. Alle 66.000 kroner. Igen i bitcoins, som hun plejer. Det sidder på rygradden. Hun ved, hvad hun gør. 


PARANOIA

Lotte sidder foran computeren i stuen. Hun kigger på mailen, der lige er kommet fra Kiwi. Der er vedhæftet et dokument, hvor han har udfyldt alle oplysninger, så hun kan få sine penge tilbage. Beløbet er dog 10.000 euro større end det beløb, som han har lånt af hende. Lotte vil ikke have flere penge, heller ikke som en tak. 

Men Kiwi har en mission med det ekstra beløb. Det skal bruges på dem, når han har fået sin bankkonto låst op og besøger hende. Hvis hun altså gerne vil have det? Lotte bliver glad, men synes også, at det bliver lidt sjovt og pudsigt, hvis han skal komme hjem til hende. 

Hun har joket med sin veninde om fremtiden med Kiwi. Hvor skal de bo? Skal det være i et hus eller i lejlighed? På landet eller i København? 

Hun fortæller ikke veninden, at hun har lånt ham penge. Det er en privat sag, mener Lotte. 

Hun spørger, hvornår han kommer og besøger hende. Men der er stadig problemer. Banken i Frankfurt vil ikke åbne bankkontoen. Kiwi forklarer Lotte, at banken kræver en betaling på ti procent af det lånte beløb, før de vil godkende overførslen. Ti procent af det beløb, som Kiwi har lånt af Lotte. Det ikke kan passe, at der ikke snart er styr på det, tænker hun. Kiwi spørger, om hun ikke kan hjælpe ham – bare denne sidste gang. 

Men hun har ikke flere penge. Hvad skal hun gøre? Selvom hun glæder sig til at møde Kiwi i virkeligheden, er det allervigtigste for hende nu at få sine penge tilbage. Alle 293.697,43 kroner. 


Erkendelsen

Lotte skriver en besked til sin bror. De er tætte, men ikke så tætte, at hun har fortalt ham om Kiwi. Hendes bror er en mand af få ord.

I beskeden forklarer hun, hvem Kiwi er, hvor han arbejder, og hvilke problemer han er i. Hun spørger, om hun kan få lov til at låne 50.000 kroner, så hun kan betale det gebyr, det koster at få pengene udbetalt. Lotte ved, at hun kan regne med sin bror, når det handler om at få hjælp. 

Lottes bror ringer. 

Det lugter langt væk af svindel, mener han, og firmaet er ikke registreret i CVR. 

”Hvor mange penge har du lånt ham?” Lotte er i tvivl, skal hun fortælle det hele?

”Lotte?” 

Hun begynder at græde. Der spreder sig en underlig fornemmelse i Lottes krop. Kan det være rigtigt? Hun begynder at fortælle om Kiwi og hende, hvad de har skrevet sammen, og hvor mange penge hun har lånt ham. Hun fortæller også om lånebeviserne og lånet i Facitbank. Det er hårdt at fortælle i telefonen. Hun ville ønske, at hendes bror sad lige ved siden af hende, holdt om hende og bare var der. De lægger på. 

De mange aflysninger, skibet, betalinger i bitcoin, undskyldningerne. Det er svindel. Det kan hun se nu, hun har sagt det højt. 

Hun må have noget hjælp. På en eller anden måde må hun kunne få sine penge tilbage eller i det mindste få fanget Kiwi, så han ikke snyder andre. Lotte griber telefonen og vil ringe til politiet. Hun er paranoid. Hvad nu hvis Kiwi aflytter hendes telefon? Hun går fra stuen, gennem køkkenet, ud i den smalle gang og åbner døren til baghaven. Hun ringer først op, da hun står på græsplænen. 

Alle drømmene for fremtiden er væk. Hun er ligeglad med Kiwi. Ligeglad med, at han ikke bliver manden i hendes liv. Men hun er ikke ligeglad med friheden, den frihed hun altid har sat stor pris på, og som hun har prioriteret over mand og børn. 

Pengene er væk. Friheden er væk.

Lotte tager op til sin veninde, som hun gennem de sidste tre måneder har talt med om Kiwi. Hun tør ikke være i sin lejligheden, når hun skal skrive politianmeldelsen. Hun er bange for, at han overvåger hendes computer. Hun starter fra begyndelsen, skriver de overordnede detaljer ned og vedhæfter alle mails og dokumenter, hun har på deres relation. 

”Jeg føler mig så dum, og har ellers udvist en vis skepsis over sådanne ting, og er så ked af, at jeg nu selv er blevet lokket ind i sådan et spind. Jeg prøver stadig at bevare en kommunikation til Kiwi, selvom han ikke er glad for, at jeg ikke kan hjælpe ham mere” skriver Lotte i anmeldelsen til politiet.  


SKYLD

På arbejdet er det svært for Lotte at koncentrere sig. Hun er ked af det og forstår ikke, hvordan hun kunne blive svindlet. Lederen trækker hende til side, de sætter sig ned og taler sammen. ”Kan jeg få lov til at se en psykolog?” 

Lottes forsikring dækker fem psykologtimer. Hun vil gerne tilbage til den, hun var, inden alt det her skete. Hos psykologen arbejder de langsomt frem. De første par gange taler de om, hvad der er sket, og om den skyld Lotte føler. Det er dejligt at tale med en, der står uden for, én der er neutral. Men det er svært for Lotte at lægge skylden bag sig, for det var jo hende, der sendte pengene.

Hun bliver nødt til at tilgive sig selv, hvis hun vil videre. Tilgive, at den kritiske Lotte var ude af drift. Det var tre stressende måneder, ”jeg må have fået en hjerneblødning”. 

Psykologen er en hjælp for Lotte. De taler også om, hvad venner og familie betyder for den enkelte. Vi kan have nære venner, som vi ikke taler med så tit, men som vi betragter som de tætteste, fordi de har kendt os hele livet. Men vi har brug for den nære snak, dagligdagssnakken, om op- og nedture på arbejdet eller i familien. Selv de helt små problematikker. Det gør det tydeligere for Lotte, hvorfor hun fandt Kiwi så vigtig.  

Nu skal hun bare finde drømmene tilbage, mærke den lyst til at opleve verden, som hun altid har haft. Hun tager et lån i sin ejerlejlighed, så hun kan komme ud af det andet lån, som hun optog for at hjælpe Kiwi. Hun sætter også penge ind på sin opsparing. 
Hun vil nemlig tilbage til at gøre, som hun gjorde før.

Hun booker derfor en tur til New York, yndlingsdestinationen. Hun skriver til sine amerikanske venner, om de ikke skal fejre Thanksgivning sammen, når hun kommer til USA. Oplevelser og gode venner skal være fremtidsudsigterne. Lysten til livet og til at være den gamle Lotte kommer tilbage. Det samme gør håbet om den store kærlighed. 

Lotte har ikke opgivet at date. Modet og interessen er der endnu. Det har budt på en enkelt gåtur og bøf med en sød mand. Hun kan nu spotte de falske profiler på datingsiderne, de bliver anmeldt og gået en stor bue udenom. Nu vil hun ud i verden, og kravet om at skulle mødes for at opleve kemien, er vigtigere for hende nu. 


EPILOG

Efter Lotte har anmeldt Kiwi til politiet, forsøger hun at fastholde kontakten til ham. I et håb om at finde ud af, om han virkelig er den, han udgiver sig for at være, bliver hun ved med at efterspørge videosamtaler. 

Det lykkes ikke. Kiwi afviser og efter et stykke tid stopper kontakten til Lotte, da han bliver frustreret over, at hun ikke kan låne ham flere penge.

I de efterfølgende uger sender Lotte mere dokumentation til politiet. De holder hendes sag åben, men Lotte bliver ikke oplyst om, hvad de foretager sig. 

På Facebook finder Lotte gruppen “Scam haters united”, hvor hun forsøger at finde et netværk af andre, som har oplevet det samme som hende. Hun finder ud af, at billederne af Kiwi er stjålet fra en mand fra Grækenland. 

En svensk kvinde fra Facebookgruppen tager kontakt til hende. Hun er blevet snydt for et større beløb end Lotte af en mand med samme historie om vindmølleprojekt og økonomiske problemer. Det er dog en person med et andet navn og andre billeder. De beslutter sig for at gå sammen om at finde ud af, hvem der står bag – så de kan hjælpe politiet og komme tættere på sandheden. 

Kvinden har meldt det til politiet i Sverige, der har fundet frem til, at de sandsynligvis er blevet snydt af en gruppe svindlere fra Nigeria. De finder navne på personerne fra gruppen, men svensk politi kan ikke gøre mere. 

Dansk politi mener ikke, at Lotte får sine 293.697,43 kroner at se igen. 

Den kvindelige hovedpersons navn er opdigtet, da hun ønsker at være anonym. Manden bag den falske profil kaldes i artiklen Kiwi. 
Journalisterne er bekendt med Kiwis rigtige navn på FB-dating og kvindens sande identitet.
Overførslerne, beskederne og mailkoorspondancen er dokumenteret, men ellers er artiklen baseret på hovedpersonens hukommelse og refleksioner. Derudover er der foretaget et interview med filosof Anne Marie Kragh Pahuus fra Aarhus Universitet.

27380

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *